Hur väljer man sin musikaliska väg?
Artiklar

Hur väljer man sin musikaliska väg?

Hur väljer man sin musikaliska väg?

Början av mitt musikskapande började i musikcentret. Jag var ungefär sju när jag gick på min första pianolektion. Jag visade inget stort intresse för musik på den tiden, jag behandlade det bara som en skola – det var en plikt, man måste lära sig.

Så jag tränade, ibland mer villigt, ibland mindre villigt, men undermedvetet fick jag vissa färdigheter och formade disciplin. Efter några år kom jag in på en musikskola, där jag gick in i klassisk gitarr. Pianot började tona in i skuggorna och gitarren blev min nya passion. Ju mer villig jag var att öva på det här instrumentet, desto mer underhållande stycken blev jag tillfrågad 🙂 Jag hade turen att hitta en lärare som förutom de obligatoriska ”klassikerna” också gav mig underhållningsrepertoar – blues, rock och latin. Då visste jag säkert att det här var något som "spelade i min själ", eller åtminstone visste jag att det var den här riktningen. Snart var jag tvungen att ta ett beslut om gymnasiet – antingen musik = klassisk eller allmän utbildning. Jag visste att när jag gick på musikalen skulle jag kämpa med en repertoar som jag inte alls ville spela. Jag gick på gymnasiet, jag köpte en elgitarr och tillsammans med mina vänner skapade vi ett band, vi spelade vad vi ville, lärde oss att jobba i ett band, arrangerade, samvetsgrant, på en lite annan grund än i skolan.

Hur väljer man sin musikaliska väg?

Jag vill inte utvärdera, säga att det ena eller andra valet var bättre/sämre. Alla har sitt sätt, ibland måste man bita ihop tänderna för svåra och tråkiga övningar för att ge resultat. Jag ångrar inte mitt beslut, det kan vara ett för mörkt scenario, men jag var rädd att fortsättningen av denna typ av lärande helt skulle döda min kärlek till musik, som jag förstod det. Nästa steg var Wrocław School of Jazz and Popular Music, där jag mycket brutalt kunde revidera mina kunskaper och min nivå. Jag såg hur mycket uppoffring det krävs för att uppfylla drömmarna om vackert spelande. Orden "människan lär sig hela livet" började bli väldigt sanna när jag lärde känna nya harmoniska och rytmiska frågor och ett hav av andra ämnen. Om någon har tillräckligt med beslutsamhet och hjärnkapacitet kan han eller hon försöka lära sig allt, men det kommer inte att fungera ändå 🙂 Jag insåg att man måste ta en väg, sätta upp realistiska mål. Jag har problem med lättja hela tiden, men jag vet att om jag börjar med små steg, men konsekvent följer dem, så kommer resultatet direkt.

Att ta en väg kan betyda något annorlunda för alla. Det kan vara en träningsform som passar oss, det kan vara någon musikgenre som vi vill utvecklas inom, eller det kan helt enkelt vara att lära oss ett specifikt ämne flytande i varje tonart, eller en viss låt. Om någon är mer avancerad och till exempel skapar sina egna kompositioner, har ett band kan det betyda något stort att sätta ett mål, som att sätta ett specifikt inspelningsdatum eller att bara organisera regelbundna repetitioner.

Hur väljer man sin musikaliska väg?

Som musiker är vårt jobb att utvecklas. Naturligtvis är det meningen att musik ska ge oss glädje, inte bara slit och hårt arbete, men vem av er, efter många månaders spelande, sa inte att ni fortfarande spelar samma sak, att fraserna är repetitiva, att ackorden är fortfarande i samma arrangemang, och fler och fler lärda stycken blir vanliga uppgifter av nya ackordsträngar eller nya melodier? Var är vår entusiasm och entusiasm, passion för musiken vi har kommit att älska?

När allt kommer omkring har var och en av oss en gång "molesterat" "spol tillbaka"-knappen på bandspelaren för att lyssna på några licks, solon för 101:a gången. För att bli en inspiration för nästa musiker en dag måste vi välja vår egen utvecklingsväg och hålla stenkoll på övningarna. Naturligtvis har alla mer och mindre "fertila" utvecklingsstadier, men när vi är disciplinerade vet vi att varje medveten, eftertänksam kontakt med instrumentet och träning "med huvudet" förbättrar vår nivå, även när vi tror att vi inte har lärt oss något. nytt idag.

Så mina damer och herrar, för instrument, för spelare – öva, inspirera dig och använd de många tillgängliga källorna, välj din egen utvecklingsväg så att den är den mest effektiva och trevliga för dig på samma gång!

 

Kommentera uppropet